Yoga under åben himmel

Tekst og billeder af Tania Hjorting

Det er skønt at være udendørs, under åben himmel. At mærke vinden i håret, solens varme stråler eller den lette støvregn på kinderne. At se skyerne passere, mærke du kan være en del af verden lige nu, uden tanker om fremtidige gøremål eller fortidens mange udfordringer.

At lade naturens kræfter trænge ind i kroppen og sindet er yoga. Det kræver ingen bestemte rammer at praktisere, og når du praktiserer yoga assanas udendørs er det med naturen som partner, med alt hvad den byder.

I skoven, ved bussen, i køen i supermarkedet, i sengen, eller på en stol kan du praktisere. Det er ikke et krav eller et must at du befinder dig i et yoga studie med en instruktør, for at rette din bevidsthed i en specifik retning.

Yoga er ikke bare assanas, der betyder stillinger - det er praksis af bevidsthed, hver dag og hvert øjeblik. Den måde hvorpå du investerer din bevidsthed gør dig til den du er, og den største bevidsthed opnår du gennem egen praksis og erfaring.

Yoga er ikke en konkurrence om hvem der gør det bedst eller, hvem der kan lave de vildeste stillinger, men om at mærke sig selv og gøre det der føles godt.

Yoga assanas alene

Når du praktiserer assanas, kan du opleve en helt anden fordybelse; du kan stille spørgsmål og mærke kroppens svar, dine følelser, sindet og ånden. Det kræver bare fem minutters tilbagetrukken pause fra omverdenen, hvilket kan opnås stort set alle steder.

Start med én enkelt simpel øvelse ad gangen… og byg derfra på og op så længe livet varer.

Vente tid eller en lille gave af bevidst opmærksomhed

Ventetid er for mange årsag til frustrationer og irritation. Hvis du fokuserer på alt det, du kunne have nået på den tid, du bruger på at stå og vente, eller hvis du fokuserer på alt det, du ikke når, fordi køen er lang, bliver det et stress moment. 

Men ventetid kan være en lille gave af tid til dig selv. Et lille moment med bevidst yoga praksis. Tid er abstrakt. Hvis vi dropper tanken om at tiden går eller forsvinder, og i stedet lever med bevidstheden om at tiden er uendelig, kan vi forandre vores oplevelse af tidens stress ved bevidst at prioritere vigtigheden af vores handlinger, og opleve en helt anden nærværende intimitet i nuet.

Yogaøvelse til køen, opvasken eller bussen

Yoga ved busstoppestedet

Stil dig med en hoftebreddes afstand mellem dine fødder, med vægten fremme på for foden så dine hæle løftes ganske let. Fleks lidt i dine ankler, knæ og hofter; det inviterer kroppen til et for dig naturligt lændesvaj. 

Skab længde på forsiden; inviter plads ind i mellem alle dine lændehvirvler, ryg hvirvler og nakke hvirvler. Løft toppen af brystkassen mod himlen og lav fylde hele vejen rundt omkring brystet. Forestil dig at du kan invitere åbenhed og venlighed ind i hjertet. Inviter hagen til vandret position, så nakken buer blødt. Løft toppen af hovedet mod himlen som holdt du en krone på toppen.

Mærk hvordan du kan invitere blødhed ind i dine muskler, op langs nakken, ind i dine kæber, mellem dine tænder, op langs indersiden af kraniet, til toppen af kraniet, ned over panden, ind i dine øjenhuler og ind i dit sind.

Mærk det lille hulrum inde bag næsen, der forbindes til din mund og din hals. Lyt til dit åndedræt og mærk at det bevæger hele dig.

Se kroppen som et stort åbent rum, fyldt med oplevelser og erfaringer. Tag imod den som den er. Føl at den trækker vejret helt af sig selv. Læg mærke til følelser, glæde, uro, smerte eller bekymring. Tillad dig selv at føle. Mærk åndedrættet og den bølgende bevægelse i kroppen og se hvordan alting er i konstant forandring.

Ret nu din bevidsthed mod dine omgivelser igen, mærk temperaturen mod huden, tøjets berøring af kroppen. Lydene omkring dig, lyset, duftene, bevægelserne på himlen, eller i rummet omkring dig.

Mærk hvordan du kan være tilstede i nuet på en helt anden måde. 

Om skribenten - Tania Hjorting

Tania er en dedikeret yogainstruktør med en forkærlighed for yoga i naturen. Hun er medstifter af Gade Yoga Styrelsen, der deler og informerer om alle former for praksis af udendørs yoga.

Styrelsens filosofi er yoga for alle, alle steder, alle tider – og med ønsket om at gøre yoga tilgængeligt for alle dem, der ellers ikke ville finde frem til et studie eller center, afholder Gade Yoga Styrelsen yoga sessioner i byrummet. Se sommerens planlagte yoga sessioner på www.yogastyrelsen.dk eller www.facebook.com/GadeYogaStyrelsen

Del denne side