Vitus Bering og Michael Kvium – Store personligheder fra Horsens

Horsens er ikke bare en spændende by at besøge, byen er også hjemstavn for nogle af Danmarks mest kendte og berømte skikkelser – båder i dag og set med historiske briller.

To af dem er den opdagelsesrejsende Vitus Bering og kunstneren Michael Kvium, der begge er kendte navne for de fleste danskere.

Vitus Bering – søfarer, kommandør og opdagelsesrejsende

Med et tilnavn som ’Ruslands Christoffer Columbus’ har Vitus Bering været en vigtig brik i forhold russernes opdagelsesrejser. Vitus Bering indtrådte i den russiske flåde i 1703 som 22-årig, og han stod i spidsen for de to Kamtjatka-ekspeditioner, der skulle gøre ham så berømt.

Den første af ekspeditionerne påviste, at Sibirien og Alaska ikke er landfaste, og Bering var den første til at sejle gennem det, der senere blev kaldt Beringstrædet. Den anden ekspedition, som var en af tidens allerstørste og mest ambitiøse, endte med at blive Berings død.

Fanget af uvejr døde Bering og halvdelen af mandskabet på hans båd på øen, der også blev opkaldt efter ham – Bering Ø.

Man kan se meget mere om Vitus Bering på Horsens Museum, der har en permanent udstilling om det berømte bysbarn. Her kan man også se, hvordan Bering så ud, da man har genskabt eventyrerens ansigt ud fra kraniet.

Dette er lidt specielt, fordi der ikke findes bekræftede malerier af Bering fra den tid.

Michael Kvium – Helt ind til menneskets kerne

Kunstneren Michael Kvium har formået at brænde sig ind i mange danskeres sind med sine til tider groteske, makabre og hudløst ærlige malerier. Mange kender Kviums kunst, som på en og samme tid ubehagelig og dragende – noget der gør Michael Kvium unik som kunstner.

Horsens Kunstmuseum har fulgt Kvium siden karrierens begyndelse og råder over en af de største Kvium-samlinger i landet. Museet har en permanent samling af Michael Kviums værker på udstilling, som viser sider af mennesket, de fleste gerne vil holde skjult.

Kvium blev født i Horsens i 1955 og blev uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1985.

I dag har Michael Kvium sit atelier nord for København, og hans værker hænger i nogle af de mest prominente museer i Danmark – herunder blandt andet ARoS og Statens Museum for Kunst.

Ud over malerier har Kvium også arbejde med video- og performancekunst, blandt andet som en del af gruppen VÆRST, som udgjordes af Sonny Tronborg, Ingunn Jørgstad og Christian Lemmerz ud over Kvium selv. 

Del denne side