Udsigt over Mossø fra Sukkertoppen

Sukkertoppen ved Mossø

Foto: Karin Mehl
Attraktioner
Naturområder
Adresse

Klostermøllevej 48

8660 Skanderborg

Kontakt

Horsens-området kan byde på en af landets bedste udsigter, hvis man er klar på en lille gåtur op ad Sukkertoppen. Den store bakke, der når 108 meter over havoverfladen, har fået sit navn efter både bakkens udformning og det sand, den primært består af.

Toppen af Sukkertoppen giver en fantastisk udsigt over blandt andet det smukkeste stykke af Gudenåen, som byder på et væld af spændende aktiviteter.

Se Sukkertoppen på et kort her.

Sukkertoppen blev brugt af vikingerne

Der er fundet spor af en befæstning fra vikingetiden på Sukkertoppens sydvestlige ende, og det er ikke svært at forestille sig, at det har været et strategisk godt sted at søge tilflugt.

Tidligere har den store bakke nemlig været kraftigt afgræsset, og det blottede det sukkerlignende sand, som har givet bakken sit navn, men det gav også endnu bedre udsyn. På den måde kunne man se fjender på lang afstand.

I dag er der græs, der kan holde på sandet, men på toppen af bakken er holdt uden for mange træer. På den måde kan man se ud i mange retninger, og udsigten er fantastisk.

De egenskaber, der gjorde Sukkertoppen et strategisk godt sted for vikingerne, gør den besværlig i dag. De stejle sider af bakken er svære at forcere med barnevogne, og bestigningen er desværre ikke egnet for gangbesværede.

Udsigt til oplevelser fra Sukkertoppen

Fra toppen af bakken kan man se nogle af de spændende oplevelser, man kan møde i området omkring Sukkertoppen og Gudenåen.

Ikke langt fra Sukkertoppen ligger Klostermølle, som oprindeligt var et benediktinerkloster i Middelalderen. Munkene opstammede vand fra den store Gudenå for at udnytte kræfterne i en vandmølle og anlægge engvanding.

I dag ligger der et stort og flot bygningskompleks, som tidligere var en aktiv papirfabrik. Faktisk blev der produceret papir helt indtil 1973, og selvom der ikke længere bliver produceret papir, er bygningerne der stadig.

De majestætiske og storslåede bygninger er et besøg værd, og du kan læse mere om Klostermølle her.

Adresse

Klostermøllevej 48

8660 Skanderborg

Facilities

Afmærkede ruter

Naturvejlederture

Relaterede produkter

Se mere
Opdateret af: