©  Foto:

Rundt om Horsens Fjord i kajak

Hop i kajakken og udforsk en af Danmarks smukkeste fjorde, som byder på glimrende forhold for kajaksejlads. Har du ikke egen kajak, kan den lejes hos Horsens City Camping.

Total frihed på den rolige fjord

Horsens Fjord har gode forhold for kajaksejlads med roligt vand, en snoet kystlinje og flere øer, som giver læ for vind og vejr. Fra kajakken har du udsigt til varieret natur med skov, mark og øer, samt byens liv ved havnen i Horsens. I fjorden kan du opleve marsvin og sæler, mens der også er gode forhold for fiskeri. Du kan også opleve det maritime miljø omkring øerne Hjarnø og Alrø og havne- og færgebyen Snaptun på sydsiden af fjorden.

En tur rundt om fjorden i havkajak kan klart anbefales. Undervejs på turen er der flere steder, hvor det er muligt at tage et hvil. Vi anbefaler en tur på 44 kilometer, der med fordel kan deles op i etaper.

Husodde Strand-Brigsted, 7,5 kilometer

Brigsted-Sondrup, 9 kilometer

Sondrup-Snaptun, 9 kilometer

Snaptun-Horsens Lystbådehavn, 15,5 kilometer

Horsens Lystbådehavn-Husodde Strand, 3 kilometer

Husk altid at tjekke vejrforholdene og tidevandstabellerne, før du begiver dig ud på kajaktur, og sørg for at have de nødvendige sikkerhedsudstyr med dig. God fornøjelse på dine kajakeventyr!

 

Husodde Strand-Brigsted

Turen starter ved Husodde Strand. Her er der masser af liv om sommeren ved Blå Flag stranden og campingpladsen Horsens City Camping. Ved campingpladsen kan man købe is og forfriskninger inden turen. Har man ikke sin egen havkajak, så er det muligt at leje en her.

Når I sætter kajakken i vandet, skal I være opmærksomme på at der er store sten ved Husodde.

Turen går nu mod øst langs den nordlige del af Horsens Fjord. Første del af turen går langs med skovene ved Stensballe. Når fjorden knækker mod nord, følger man kysten vest om øen Vorsø. Vorsø er et fredet naturreservat, hvor landgang ikke er tilladt. Her lever en stor bestand af fugle – blandt andet 4000 skarve. Vær opmærksom på at der er meget lavt vand nær Vorsø. I perioden 1. februar – 15. juli er det ikke tilladt at komme indenfor 200 m af Vorsø, og generelt bør man ikke passere nord om øen. Turen slutter ved Brigsted nær Vorsø. Her ligger der en naturlejrplads med shelters og toilet.

Horsens Kommune arrangerer jævnligt guidede ture til Vorsø fra Brigsted, hvor man vader gennem det lave vand for at komme til øen. Dette er den eneste måde at besøge Vorsø.

 

Brigsted-Sondrup

Fra Brigsted går turen tilbage mod syd over Haldrup Strand og i en bue rundt om Vorsø. Målet er Sondrup Strand øst for Brigsted. Sondrup Strand ligger for enden af et smukt kuperet skovklædt terræn. Her ligger de skønne naturområder Sondrup Plantage, Sondrup/Uldrup Bakker og Trustrup Udsigtshøje. Sondrup udgør et godt udgangspunkt for en gåtur i det flotte landskab.

 

Sondrup-Snaptun

Turen fortsætter nu til den sydlige del af Horsens Fjord. Stik syd for Sondrup kommer man til Alrø. Øen Alrø er landfast med nordsiden af fjorden via en dæmning. Den hyggelige ø er mest kendt for sine gode spisesteder. Her ligger således tre gode restauranter – bl.a. Café Alrø med deres landskendte kæmpetarteletter og Møllegården, der har hjemme i en gammel grisestald.

Fra Alrø går også en lille cykelfærge, der fører videre til Hjarnø og Snaptun, og det er netop her kajakturen også fører hen.

Sejl vest om Alrø og øst om Borre Knob gennem den smalle sejlrende, der adskiller de to områder. Sejlrenden er den eneste vej gennem fjorden for både og skibe, så vær meget opmærksomme, når i passerer området. Sejl langs østsiden af Borre Knob og drej mod øst mod Snaptun, hvor ruten ender.

Snaptun er en hyggelig lystbåde/færgehavn med færgeafgang til Hjarnø og Endelave. Her er det muligt at få et godt måltid mad eller en is inden turen går videre mod Horsens.

 

Snaptun-Horsens Marina

Fra Snaptun går turen nu hele vejen ind til Horsens.  Først tilbage langs Borre Knob til sejlrenden – samme vej som man kom ind. Borre Knob er en aflang halvø, der går ud fra den sydlige del af fjorden. Halvøen har fine fredelige sandstrande og et konferencecenter. Følg Borre Knob hele vejen rundt, og vær igen opmærksom på sejlrenden. Herfra følger man kysten den lange vej ind til Horsens. Den sydlige kyst er kendetegnet ved marker og landbrugsområder, men man kommer også forbi Boller Skov, hvor Boller Slot ligger. Herfra sejler man langs Planetstien ind til Horsens Havn. Turen slutter ved lystbådehavnen, hvor der er isætningssted hos Horsens Kajakklub.

 

Horsens Marina-Husodde Strand

Den sidste etape af turen rundt om fjorden er det korte stykke fra Horsens Marina til Husodde Strand. Horsens Havn er i disse år under stor forandring, og man kan med fordel gå en tur rundt i området og danne sig et indtryk af den nye bydel, der skyder op. Ved lystbådehavnen er der spisested og mulighed for at købe en is eller drikkevarer inden afgang.

Det sidste stykke af ruten går langs nordsiden af fjorden i Horsens by og ud til bydelen Stensballe, hvor Husodde Strand ligger. Først kommer man forbi bystranden Langelinie, hvor der altid emmer af liv i sommerperioden. Senere kommer man til Strandparken, og herfra kan man betragte de mange flotte huse, der ligger i første række med havudsigt. Turen slutter, hvor det hele startede – Husodde Strand og Horsens City Camping.

 

Lej en kajak

Hos Horsens City Camping ved Husodde Strand kan du leje en havkajak til turen. Du kan betale for 2 timer, fire timer eller en hel dag. Er du mere til stabile sit-on-top kajakker, der kan bruges som fiskekajakker, kan du kontakte Juelsmindehalvøens Kajakudlejning.

 

Flere forslag til ture i kajak

På denne side kan du finde inspiration til andre skønne kajakruter i Kystlandet.