©  Foto:

Rathlousdal

Denne herregård ligger umiddelbart vest for Odder by, omgivet af skov med gode vandremuligheder. Rathlousdal er privatejet og lukket for offentligheden, men du har mulighed for at se den karakteristiske bygning fra Kongshusvej.

Bynær herregård i smuk natur

De mange herregårde på Odder-egnen er en del af byens identitet og selvforståelse. Denne hovedgård ligger i gåafstand til Odder Centrum, men samtidig afskærmet fra byens liv, omgivet af gamle herregårdsskove. Gården har en spændende historie og har gennem tiden haft flere karismatiske ejere.

 

Herregårdens historie - kort fortalt

Rathlousdals historie går tilbage til 1570, hvor bondegården Loverstrup blev ombygget til herregård. Få år senere blev gården overtaget af kronen og underlagt Aakær Slot. Rigsmarsk Joachim Gersdorff byttede sig til gården i 1660, men døde kort herefter. Hans enke Margrethe Gersdorff giftede sig med Gregorius Rathlou. Gården blev herefter på Rathlou-familiens hænder helt frem til 1961, hvoraf navnet Rathlousdal kommer.

Rathlou-æraen bød på flere farverige godsejere, som har sat deres præg på lokalområdet. En af disse var den tidligere statsminister Joachim Otto Schack-Rathlou. En anden var Emil von Holstein-Rathlou, hvis interesse for eksotiske dyr, fik ham til at åbne en gratis og offentligt tilgængelig dyrepark i Rathlousdal Skov. I skoven, ganske tæt på herregården, kan du stadig besøge den gamle bjørnegrotte. Bjørnene er dog for længst væk.

Rathlousdal består i dag af fire smukke, gulkalkede pavilloner fra 1910.

I dag ejes og bebos Rathlousdal af Johan Tersdorpf.

 

Gå en tur i de gamle skove

Skovene omkring Rathlousdal er et populært udflugtsmål for borgere i lokalområdet. På en vandretur i området kan du se herregården. Herergården er dog privat bolig og lukket for offentligheden, så hold afstand og respekter privatlivets fred.

I Rathlousdav Skov er det populært for børnefamilier at komme forbi bjørnegrotten, og i de parklignende skovarealer, er der desuden flere mindesmærker og interessante steder, som vidner om stedets historie.

Har du mod på en længere vandretur, kan du kombinere Rathlousdal Skov med Vejlskoven, som ligger lige på den anden side af Kongshusvej.

På dette digitale kort kan du følge ruter i de to skove og se forslag til parkering.

 

Flere historiske bygningsværker i lokalområdet

På denne side kan du finde inspiration til andre historiske attraktioner i Kystlandet, herunder link til andre spændende herregårde og slotte i regionen.