©  Foto:

Gl. Rye Flyveplads

Denne tidligere flyveplads ved Gl. Rye har tydelige spor fra Anden Verdenskrig og Danmarks besættelse. Dyk ned i historien og nyd Søhøjlandets smukke natur.

Oplev krigshistorie i smuk natur

Tæt ved Gudenåen og Salten Langsø ligger resterne af det, der engang var Rye Flyveplads. Flyvepladsen er i dag nedlagt, men har en interessant historie, der blandt andet trækker markante tråde til Anden Verdenskrig og Danmarks besættelse. I dag er der stadig mange spor efter krigen og efterkrigstiden i det naturskønne område omkring flyvepladsen. 

 

Fra privat lufthavn til flyveplads for Luftwaffe og flygtningelejr

Rye Flyveplads blev oprettet som privat flyveplads i 1935, men overgik hurtigt til at blive brugt af Det Danske Luftfartselskab. Det fik dog sin slutning, da Danmark blev besat den 9. april 1940. Allerede samme dag blev flyvepladsen indtaget og taget i brug af tyske tropper.

I de kommende år var området besat af den tyske hær og fik blandt andet en stor strategisk betydning i Tysklands angreb på Norge. Som krigen skred frem, fik flyvepladsen en mindre central rolle for besættelsesmagten. Mod slutningen blev nogle af de mange østtyske flygtninge, der flygtede fra den fremstormende russiske hær og begav sig mod Danmark, indkvarteret i barakker i området. Ved krigens afslutning befandt hele 238.000 tyske flygtninge sig i Danmark, og den danske regering besluttede sig for at placere dem i få lejre rundt i landet. En af disse var Rye Flyveplads, der kom til at huse 14.800 tyske flygtninge, da der var flest.

Flygtningelejren lukkede i 1948, og siden har området ligget øde hen. Flyvefeltet er i dag dækket af græs, mens resten af området er beklædt med lyng, træer og buske. I området er der mange bunkere, barakker og rester og fundamenter efter hangar, infirmeri, kanonstillinger mv.

 

De naturskønne omgivelser

Landskabet nær Gl. Rye, Gudenåen, Mossø og Salten Langsø ved naturområdet Ryhule er smukt og særligt kendetegnet ved skov, lyng, bakker, søer og enge. Faktisk er flyvepladsen blevet omtalt som verdens smukkest beliggende. Denne del af Bakkelandet byder på noget af det mest uspolerede natur i Danmark.

Når du besøger området i jagten på levn fra krigens tid, er det værd at gøre holdt ved nogle af de spændende naturperler i området.

Er du til badning, kan du besøge Blidsø eller en af de mange andre badesøer inden for kort afstand. Du kan også kombinere udflugten med en cykeltur rundt om Salten Langsø eller Mossø. På Sukkertoppen får du en af landets bedste udsigter, og for foden af Sukkertoppen ligger Klostermølle, et gammelt benediktinerkloster med vandmølle og papirfabrik, der i dag er et oplagt sted for en picnic.

Der er rigtig gode muligheder for at kombinere en udflugt til Gl. Rye Flyveplads med andre oplevelser i nærheden. Find yderligere inspiration til oplevelser i Bakkelandet på denne side.