VisitHorsens
Par sidder og nyder udsigten fra Sukkertoppen i solnedgang

Bestig bjerge og udsigtspunkter i Horsens

Danmark er et fladt land. Her er der ingen høje bjerge med sne året rundt eller skiresorts langt over trægrænsen. Men cykler du en tur omkring Horsens, kan du nu godt få ømme ben alligevel.

Travetur i den tynde luft? Her er de bedste udsigtspunkter i Horsens

Horsens ligger i Danmarks mest kuperede område, hvor en blanding af bløde og stejle bakker kendetegner landskabet. Den smukke natur omkring Søhøjlandet og Bakkelandet indbyder til udforskning. Bjergtagende udsigter over skove, søer, by og land venter på en skøn udflugt i naturen – eller sågar nær centrums liv og aktivitet. Og hvad er egentlig Danmarks højeste punkt? Du finder det nær Horsens. 

Sukkertoppen - vikingernes tilflugtssted

Sukkertoppen byder på en af landets bedste udsigter over det naturskønne Gudenå-område nord for Horsens. Sukkertoppen er en markant og stejl bakke, og turen derop foregår i idylliske skovklædte omgivelser. Du kan parkere ved det tidligere benediktinerkloster Klostermølle, der ligger lige ned til Danmarks fjerdestørste sø, Mossø.
Her kan du blandt andet se en interessant udstilling på dansk fra møllens aktive tid, en tørrelade – udnævnt som Danmarks længste træbygning – samt et fugletårn med en glimrende udsigt over Mossø.
Vi anbefaler en kombineret udflugt til Klostermølle og Sukkertoppen. Prøv også turen i kano og kajak.

Purhøj - hvor hekse og trolde mødes

Lidt syd for Horsens ligger Purhøj, som ud over at være en bakketop også er en gammel gravhøj fra den yngre stenalder. Vejen op til Purhøj er populær blandt motionister på grund af den stejle hældning. Fra toppen kan du se ind over Horsens og Horsens Fjord, og den karakteristiske top med en kreds af gamle bøgetræer i gravranden kan ses langvejs fra. Purhøj er en del af bakkekammen Bjerrelide, der er kendt for smuk natur. Nær Purhøj ligger flere skove, dale og seværdige områder. Man kan let få en hel dag til at gå i naturen omkring Purhøj uanset om du er på cykel eller til fods. 

Udsigt til Horsens i solnedgang fra bakken Purhøj

Purhøj

Egetræer i Boller Nederskov ved Horsens filmet nedefra

Udforsk Boller og Bjerrelide

Blade på sti i Klokkedal ved Horsens

Klokkedal

Tomas Villum og Jonas Schmidt på vej til toppen af Yding Skovhøj.

Se Tomas Villum og Jonas Schmidt bestige Danmarks højeste punkt ved Horsens

Danmarks højeste punkt?

Nå, hvilken top er så den højeste? Dette spørgsmål er blevet diskuteret i århundreder. I takt med at man er blevet bedre til at måle den præcise højde, er æren skiftet flere gange. I mange år mente man, at Ejer Bavnehøj måtte være den højeste. Man oprettede sågar et monument på toppen. I dag ved man, at det nærliggende Møllehøj er det højeste naturlige punkt 170.86 meter over havets overflade.

Men området Ejer Bjerge rummer mange høje punkter og et af dem er faktisk endnu højere. Og hvordan hænger det så sammen? På toppen af Yding Skovhøj er tre gravhøje placeret. Tæller man disse menneskeskabte høje med, sniger toppen sig op i de tynde luftlag – hele 172,54 meter over havets overflade – og er dermed Danmarks højeste punkt.

Sten på toppen af Yding Skovhøj

Yding Skovhøj

Sten på toppen af Yding Skovhøj i solnedgang

Ejer Bjerge

Gravhøje i Bakkelandet

I det kuperede område i Bakkelandet ved Brædstrup er der mange bakketoppe og en høj koncentration af gravhøje. Umiddelbart syd for Den Genfundne Bro ligger Slaggård Banke, der har top i 109 meters højde. Her er placeret hele ni gravhøje på toppen af de bløde græsklædte bakker. I forbindelse med Slaggård Banke ligger også Vorbjerg Høje, hvor man finder hele 11 gravhøje på toppen af bakkerne.
 

Gravhøje på toppen af Slaggård Banke

Slaggård Banke

Nyd udsigten over en af Danmarks smukkeste fjorde

Man behøver ikke stå på en bakketop for at få en imponerende udsigt. Horsens Fjord er en af landets smukkeste med en snoet kystlinje og flere øer. Flere steder har man fri udsigt ud over fjorden til Horsens by, øerne og fjordens modsatte side. Begiv dig eksempelvis ud af Planetstien på fjordens sydlige side, hvor Boller Mole giver en fremragende udsigt. På nordsiden af fjorden kan man gå ad naturstien til Søvind gennem skovene ved Stensballe. Her er der en rigtig fin udsigt fra Troensø, hvorfra man kan kigge til Vorsø, Alrø, Hjarnø og Borre Knob.

Horsens er da en flad by, ikke?

Tjo, måske hvis du opholder dig i det travle shoppingcentrum. Byen Horsens ligger for enden af Horsens Fjord med bakker både mod syd og nord. Lige nord for gågaderne ligger gader, som stiger ret kraftigt. Herfra kan du flere steder få en glimrende udsigt over byen.

Tag i den hyggelige park Caroline Amalie Lund, hvor du også finder Horsens Kunstmuseum og Horsens Museum i smukke omgivelser. Herfra kan du tage den stejle Carolinelundsvej. Eller begive dig op ad Skolestien, som har en vidunderlig udsigt over Horsens Centrum og havnen.

Udsigt til vild natur og vilde heste i Nørrestrand

Nord for centrum ligger det fredede vildtreservat Nørrestrand. Nørrestrand har et rigt dyreliv, en stor ferskvandssø og et floddelta. På den 13 kilometer lange tur rundt om Nørrestrand er der flere interessante udsigtspunkter.

På nordsiden af ruten om Nørrestrand ligger en trampesti ind til et flot udsigtspunkt. Her kan du nyde udsigten eller beundre de græssende vildheste omkring dig.

På sydsiden finder du et fugletårn, som giver flot udsigt over søen og til Stensballe. Og på østsiden af Nørrestrand, i Stensballe, er der flere steder et smukt overblik over Nørrestrand med udsigt til blandt andet Horsens’ karakteristiske stadion Casa Arena og FÆNGSLET.

Udsigt over Nørrestrand i Horsens

Nørrestrand

Gør bjergbestigning til en leg

Vi har vel alle en lille bjergbestiger gemt i os?

Med det landsdækkende spil BestigBjerge kan du samle koder ved bunden og i toppen af en lang række danske bakker på over 100 meter. Finder du alle koderne, kan du blive optaget i BestigBjerges Hall of Fame. Sukkertoppen, Purhøj, Slaggård Banke og Toftehøj er de andre deltagere i Horsens-området.

På BestigBjerges hjemmeside kan du indtaste koderne og holde styr på, hvor mange meter du har klatret.