VisitHorsens
Robåd ligger på stranden med Endelave Kirke i baggrunden

Kirker i Horsens

Ikke mange steder er der blevet værnet og plejet om historien som i kirkerne. Omkring Horsens ligger et stort antal landsbykirker spredt rundt i landskabet. De gamle middelalderkirker er fyldt med imponerende kirkekunst fra forskellige tidsaldre og spændende historier fra gamle tider. 

Hvis vægge kunne tale...

Lidt uden for Lund ligger Danmarks største landsbykirke, Tamdrup Kirke. Kirken er unik i sig selv med sin karakteristiske størrelse, der har krævet stor rigdom at opføre. Kirken er opført i et område, hvor der ikke var anden bebyggelse, og det er også tilfældet i dag. Tamdrup Kirke fremstår imponerende stor i et område præget af landbrugsjord. Inde i kirken kan du se Danmarks ældste kalkmalerier fra omkring 1125.

På den skønne tur rundt om vildtreservatet Nørrestrand kommer man forbi Vær Kirke. I den gamle middelalderkirke kan du se gravene for den berømte rigskansler Peder Griffenfeld, der blev dømt til døden for forræderi, og baron Frederik Krag.

I Tyrsted, der i dag er en bydel i Horsens, kan du se graven for pilgrim Peder Kæller. Tyrsted Kirke, som er fra 1100-tallet, bliver derfor ofte benyttet som start på pilgrimsvandringen til Santiago de Compostela i Spanien.

Vær Kirke nær Horsens på en solskinsdag

Oversigt med landsbykirker ved Horsens

Byens historiske hjerte

I centrum af Horsens ligger to kirker, der er gennemsyret af historie og har været med til at forme Horsens, som vi ser det i dag. Både Vor Frelsers Kirke og Klosterkirken har en historie, der går tilbage til 1200-tallet.

Klosterkirken blev oprindelig bygget som Franciskanerkloster, men i takt med at protestantismen fik overtaget i Danmark, blev munkene jaget på porten i 1532, og kirken blev byens nye sognekirke. Indtil da havde de kirker repræsenteret hver sin gren af kristendommen. Kirkerne er blevet ombygget flere gange og fremviser derfor i dag kirkekunst fra flere forskellige tider i historien. Når du står på Torvet i Horsens ved Vor Frelser Kirke er det let at forestille sig, hvordan byen er blevet bygget op omkring netop dette sted.

Oversigt med bykirker i Horsens