Robåd ligger på stranden med Endelave Kirke i baggrunden

Kirker i Horsens

Hvis vægge kunne tale...

Lidt uden for Lund ligger Danmarks største landsbykirke, Tamdrup Kirke. Kirken er unik i sig selv med sin karakteristiske størrelse, der har krævet stor rigdom at opføre. Kirken er opført i et område, hvor der ikke var anden bebyggelse, og det er også tilfældet i dag. Tamdrup Kirke fremstår imponerende stor i et område præget af landbrugsjord. Inde i kirken kan du se Danmarks ældste kalkmalerier fra omkring 1125.

På den skønne tur rundt om vildtreservatet Nørrestrand kommer man forbi Vær Kirke. I den gamle middelalderkirke kan du se gravene for den berømte rigskansler Peder Griffenfeld, der blev dømt til døden for forræderi, og baron Frederik Krag.

I Tyrsted, der i dag er en bydel i Horsens, kan du se graven for pilgrim Peder Kæller. Tyrsted Kirke, som er fra 1100-tallet, bliver derfor ofte benyttet som start på pilgrimsvandringen til Santiago de Compostela i Spanien.

Vær Kirke nær Horsens på en solskinsdag

Oversigt med landsbykirker ved Horsens

Byens historiske hjerte

I centrum af Horsens ligger to kirker, der er gennemsyret af historie og har været med til at forme Horsens, som vi ser det i dag. Både Vor Frelsers Kirke og Klosterkirken har en historie, der går tilbage til 1200-tallet.

Klosterkirken blev oprindelig bygget som Franciskanerkloster, men i takt med at protestantismen fik overtaget i Danmark, blev munkene jaget på porten i 1532, og kirken blev byens nye sognekirke. Indtil da havde de kirker repræsenteret hver sin gren af kristendommen. Kirkerne er blevet ombygget flere gange og fremviser derfor i dag kirkekunst fra flere forskellige tider i historien. Når du står på Torvet i Horsens ved Vor Frelser Kirke er det let at forestille sig, hvordan byen er blevet bygget op omkring netop dette sted.

Oversigt med bykirker i Horsens