VisitHorsens
Barn gynger på Trolden Troels på Langelinie i Horsens

Guide til gratis glæder i Horsens

Alle har ret til store oplevelser. Også selv om det er sidst på måneden, og omkostningerne er løbet løbsk på ferien. Vi guider til sjove aktiviteter i Horsens, der ikke koster hverken en rød reje eller spidsen af en jetjager.

Er sparegrisen tom, men lysten til oplevelser stor?

Den perfekte skovtur kræver intet andet end modet til at slippe det planlagte liv, tage på eventyr og lade pengepungen få et velfortjent hvil. I tilgift får du parkerne, de grønne åndehuller, vandre- og cykelturene langs Gudenåen og meget andet. Og børnene har gratis adgang til flere museer.

Uanset om du er til hygge, action, romantik eller historie – ja, så har Horsens noget for dig.

Gratis events året rundt

Hvor godt kender du egentlig Horsens? Store koncerter og mega-events igennem efterhånden mange år har sat byen på det kulturelle landkort, men byen er meget mere end koncertsted for store verdensstjerner. Året rundt, men specielt i sommerhalvåret, kan du finde en lang række større og mindre arrangementer og gratis events i vores kalender.

FÆNGSLET er fx vært for Horsens Middelalderfestival i august. Her kan du føle dig hensat til en anden tid, mens du går rundt mellem hundredvis af boder og bliver underholdt af ridderturneringer.

Er du til teater, kan du besøge Horsens Teaterfestival, som årligt har flere end 80 gratis forestillinger.

Parker med legepladser

I det smukke Palsgaard Slotspark, en af landets største herregårdsparker, finder du mange sjældne træsorter, fascinerende skulpturer og et charmerende gammelt slot.

Få hundrede meter fra gågaderne kan Bygholm Park udgøre et afbræk fra centrums livlige aktivitet. Den gamle herregårdspark er et godt udgangspunkt for en kortere gåtur med sine mange stier rundt i området.

På den populære legeplads er der en disc-golf-bane, en orienteringsløberute, petanquebane og dertilhørende picnic-område. Her kan børnene boltre sig i labyrinten eller rutsjebanerne og meget andet, mens de voksne nyder en stille stund eller selv deltager i aktiviteterne.

Caroline Amalie Lund – i daglig tale kaldet Lunden – råder også over en god legeplads samt Vitus Bering Park – navngivet efter den berømte opdagelsesrejsende fra Horsens – hvor man blandt andet kan se de to kanoner fra Vitus Berings skib.

Uden for Horsens er Boller Slotspark med sin asiatisk inspirerede have og 1000 år gamle eg bestemt også et besøg værd.

Drenge leger på legeplads ved Horsens City Camping

Legepladser

Langhornet ko står i græsset ved Nørrestrand i Horsens

Naturområder

Cykel- og vandreture i naturen

Ingen kan kræve betaling for ophold i naturen. Og heldigvis for det! Horsens har et stort antal skønne bynære naturområder med ruter til vandring og cykling. Og uden for byen er der lange ruter i den dybe natur, hvor man virkelig kan komme væk fra hverdagens stress og jag.

Et af de mest populære udflugtsmål i Horsens er Den Genfundne Bro. Broen fra 1899, der har ligget begravet under jord i en dæmning indtil for ganske nylig, ligger på Naturstien Horsens-Silkeborg, en gammel asfalteret banestrækning i smukke omgivelser. Ved Den Genfundne Bro er det muligt komme på gratis guidede ture om historien, kulturen og naturen i området.

Uanset om du vil gå to kilometer i parken med familien en søndag eftermiddag, eller om du tager vandreskoene på, går hele dagen og overnatter i shelter, så har Horsens en rute for dig.

Følg ruterne på VisitHorsens' digitale kort (Google Maps).

Par vandrer ved Horsens Fjord

Vandreruter

Cykelruter

Kajaksejlads ved badebroen på Langelinie

Vandreruten Rundt om Horsens (kommer snart)

Kend Horsens: Her finder du lokale gallerier og flot arkitektur

Inde i byen venter også gratis oplevelser.

Er du kunstinteresseret, kan du besøge et af de mange lokale gallerier. Kig fx forbi Galleri Gasværk ved Danmarks Industrimuseum. Galleri Gasværk er et kunstnerfællesskab, så det er muligt at studere kunstnerne i processen eller beskue de færdige værker inden for blandt andet maleri, collage, glas og smykker.

Besøg også det 1.800 kvadratmeter store Galleri Brænderigården, der har et stort udvalg af skulpturer og malerier.

Kunsten kan du også opleve udendørs i Horsens. Horsens har fokus på at gøre kunsten tilgængelig gennem street art, der blandt andet kan ses som gavl- og gademalerier på flere lokationer i byen. Samtidig står en del skulpturer lavet af anerkendte kunstnere på gaderne, hvilket giver liv og spil til det hyggelige centrum.

På Søndergade er det ikke nødvendigt at bruge penge for at føle sig underholdt. Når man går på Danmarks bredeste gågade, anbefaler vi, at du holder hovedet højt. Læg nemlig mærke til de arkitektoniske detaljer, der kendetegner de gamle bygninger. Mens du kigger op over normal øjenhøjde, kan du passende lade børnene hoppe på strøgets trampoliner eller gynge på Torvets lydgynger.

Trænger du til fordybelse? På Horsens Kommunes Biblioteker finder du tidsskrifter, læsestof, musik, spil og film. Her kan du også sidde i ro og mag med dagens avis eller deltage i gratis foredrag og arrangementer.

Børn kommer gratis ind på alle museer i Horsens

Det er naturligvis ikke alle oplevelser og attraktioner i Horsens, der er gratis, men for børnefamilier er der faktisk en del at spare. På alle Horsens’ museer er der nemlig fri entré for børn under 18. Tag derfor de små med på Fængselsmuseet, og få en helt unik, lærerig og autentisk oplevelse i det gamle Horsens Statsfængsel, der nu hedder FÆNGSLET.

Besøg også Danmarks Industrimuseum. Her kan du lære om industriens og samfundets udvikling, se de store gamle maskiner og lære om, hvordan bedste- og oldeforældrene har levet i gamle dage.

For en gratis oplevelse for hele familien kan I besøge Horsens Museum i Caroline Amalie Lund, hvor I kan blive klogere på lokalhistorien, se udstillinger med oldtids- og middelalderfund og lære mere om byens stolte søn, den opdagelsesrejsende Vitus Bering. Er man mere til flotte kunstværker, kan man i samme park besøge Horsens Kunstmuseum, som specialiserer sig i nyere dansk kunst.

Også frilandsmuseet Glud Museum giver fri entré til børn. Og i Ring ved Brædstrup kan man besøge Poul og hans store private samling af fossiler, smykker og helleristninger, der er flere tusinde – ja, nogle ting er faktisk flere millioner år gamle. Poul åbner gerne døren for børn og voksne – ganske gratis.

Pige kigger på skygger i Lorentzens tunnel på fængselsmuseet i Horsens

4 museer - god pris

Overnatning i det fri

At finde et sted at sove er ofte rejsens dyreste post, men også her er der gratis alternativer i Horsens under stjernehimmel. Der er en stigende interesse for overnatning i shelters og på teltpladser, og det er fuldt forståeligt – det er hyggeligt at overnatte i det fri, og det er ganske ufarligt at sove udenfor om natten. Der er hverken farlige bjørne eller bøhmænd.

Sov under åben himmel

Mere inspiration til billig ferie?

Familie spiller minigolf hos Horsens City Camping

Se også vores guide til (næsten) gratis oplevelser