VisitHorsens
Horsens Teaterfestival 2019

24 timer i Horsens: Guide til en perfekt dag i kulturbyen

Tag på mikroferie i Horsens og sug til dig af den charmerende stemning. Brug denne guide til Horsens og oplev museer af internationalt format, find de lækreste fortovscaféer og udforsk byens spændende street art.

Fra hård fængselsby til charmerende kulturcentrum

Når du har det godt – rigtigt godt – så får du mere værdi ud af din tid. Nogle gange behøver vi ikke tre ugers ferie for at koble af. En halv weekend kan også gøre det. Men så skal du også væk hjemmefra og have én på opleveren! Vi guider dig til netop sådan en tur.

Horsens er ikke Milano, Amsterdam eller København. Den er hverken metropol eller synderlig eksotisk. Den er til gengæld en charmerende by med spændende kultur forankret i sin historiske baggrund. En by, der har formået at udnytte fortiden som fængsels- og industriby til sin fordel og i dag skaber vedrørende og autentiske oplevelser for alle, der kommer på besøg. En by, der byder på stor smag, stor kunst, storslået natur og stor kultur – sin beskedne størrelse til trods.

VisitHorsens har kontorer på FÆNGSLET i Horsens.

Museumsoplevelser, der kan mærkes langt ind i sjælen

Horsens er en ren gavebod, hvad angår nytænkende formidling af både kunst og historie. Er du historienørd, kunstafficionado, videnskabstosse eller lettere morbidt anlagt? Uanset interesser eller præferencer, så er der viden, underholdning, indtryk og oplevelser, der skal udforskes.

Du kan vælge ét af museerne og snildt få en hel formiddag til at gå, eller du kan kombinere og se, hvor mange du kan nå. De ambitiøse kan med stor fordel købe museumskortet, som giver adgang til 4 spændende museer i løbet af syv dage.

Horsens Kunstmuseum er hjemsted for moderne, eksperimenterende kunst samt verdens største samling af Michael Kvium-værker. Museet er desuden smukt placeret på toppen af Horsens i den gamle park Caroline Amalie Lund. I daglig tale bliver parken kaldt for Lunden, og på en smuk solskinsdag er den et besøg værd i sig selv. Museet har altid nye interessante udstillinger, så du heller ikke bliver skuffet ved andet, tredje eller 10. besøg.

De mange indtryk fordøjes allerbedst med en kop kaffe eller en lokal øl, omgivet og opslugt af kunst, i Kunstmuseets egen café, Gordons Gæstebud. I godt vejr sætter du dig selvfølgelig udenfor med udsigt til den smukke naturpark.

Har du mod på mere, så venter den næste museumsoplevelse lige rundt om hjørnet. Horsens Museum rammer du nemlig efter fem minutters gang, og her er der gravet dybt i fortidens jordlag. Museet arrangerer ofte guidede ture og byvandringer, som i dén grad er anbefalelsesværdige. Hold øje med kalenderen eller book din egen tur

Blot 500 meter mod syd finder du Danmarks Industrimuseum. Et museum, som gemmer på langt mere, end navnet antyder, og som bestemt ikke kun er for drenge, der kan lide maskiner.

De mange forskelligartede udstillinger fortæller en samlet, men nuanceret historie om produktionsdanmarks udvikling fra tidlig industrialisering til det velfærdssamfund, vi lever i den dag i dag – både på arbejde og privat.

Gå for eksempel på opdagelse i arbejderlivet i lejlighederne på Villavej! Her fortæller hver sal en helt personlig, tidstypisk historie om et liv, der på alle tænkelige måder har ændret sig i løbet af 140 år. Detaljegraden er uhyggelig, og indtrykket bliver siddende i kroppen længe efter besøget.

Smuk og udfordrende street art pibler frem fra byens hemmelige kroge

Vi elsker vores museer! Og vi ved, at de ofte bliver anbefalet som noget helt særligt af vores gæster. Derfor har de et naturligt fokus i vores guide. Men du kan bestemt også bruge formiddagen på noget helt andet - fx oplevelser for børn, vandring eller gratis glæder. Det kunne også være, at en kunstvandring i byrummet lige var sagen på en solskinsdag?

Her spiser du den bedste frokost i Horsens

Når kunstsulten er mættet, og den rigtige sult begynder at melde sig, kan du bevæge dig ned til den familiedrevne Restaurant Dollys på havnen. Her serveres klassiske retter lavet fra bunden med kærlighed og gode råvarer, og menuen tilpasses årstid og sæson. Hofretten er stegt flæsk med persillesovs, og den fås ikke meget bedre end her.

Derefter er det oplagt med en lille gåtur ned til Langelinie, byens havneoase med strand, legeplads og grønne områder. Find flere lækre frokoststeder i oversigten herunder.

Anretning med salat og hvidvin hos Café Gran i Horsens

Caféer og kaffesteder i Horsens

Shop amok i Danmarks bredeste gågade

I en tid, hvor nethandlen stormer frem, satser Horsens på den fysiske butiks nærvær og den personlige købsoplevelse. Butikkerne er fænomenale til at give god service og inspirere til fyldte indkøbsposer. Vi synes ikke, der er noget hyggeligere end at gå rundt i de små gader, mærke stemningen og lade roen sænke sig.

I Danmarks bredeste gågade kan du både mærke byens puls og hyggeshoppe i smukke og rolige omgivelser. Nogle af byens ældste og bedst bevarede bygninger ligger netop i centrum – sammen med mere end 150 butikker. Du kan få fornyet klædeskabet eller hjemmet i de kendte kædebutikker i gågaden eller gå på opdagelse i de små sidegader, der byder på specialbutikker med alt fra håndflettede kurve til ost, vin og lokal kunst.

Kulturlivet i Horsens har også sat sit præg på byens centrum. Næsten hver weekend, i ferier og på helligdage er der hyggelige aktiviteter og gratis arrangementer i gang på Torvet og i Søndergade. 

På Torvet midt på strøget ligger bytorvHORSENS. Shoppingcentret rummer over 30 inspirerende butikker med noget for enhver smag, så her er næsten garanti for at få opfyldt alle dine latente shoppinglyster. De har sågar et gratis legeland, så hele familien kan blive underholdt. 

Find CityHorsens' aktiviteter i kalenderen

Natur midt i byen

Hvis du har gaflet en gratis cykel på havnen eller i byen, kan vi som alternativ til shopping anbefale en kort cykeltur til Bygholm Park i den vestlige del af Horsens. Parken ligger kun 600 meter fra centrum, så en rask gåtur kan også gøre det. Den bynære park er et fredet park- og naturområde, hvor leg, rekreation og uspoleret natur går hånd i hånd.

Cykling og løb på Peblingestien i Bygholm Park i Horsens
Langhornet ko står i græsset ved Nørrestrand i Horsens

Vilde madoplevelser

Et ekstraordinært godt måltid med den helt rigtige vin, det rigtige selskab og en særligt indbydende restaurantoplevelse kan være terapi for krop og sjæl, på præcis samme måde som en lang ferie kan være det. Vi trænger til at komme væk fra hverdagen, prøve nye ting af og åbne op for sanserne.

Er du til social dining, klassisk dansk eller eksotiske krydderier? No worries – vi har det!

Danmark har i mange år lagt sig i spidsen på det gastronomiske område – både hvad angår kvalitet, nytænkning og råvarer. De bedste restauranter i Horsens kan sagtens spille med blandt de store drenge på den danske gastro-scene, så du må ikke snyde dig selv for en velsmagende oplevelse. En af dem du stadig husker, når hverdagen banker på. Gå selv på opdagelse i byens gastronomiske epicentrum på Søndergade og i de omkringliggende små gader, eller reservér et bord i forvejen hos en af vores yndlingsrestauranter.

Sen aften, natteliv – og hvor går man egentlig i byen?

Hvis der ud på aftenen er energi til mere, så anbefaler vi at gå en tur gennem en af de hyggeligste gader i byen, nemlig Grønnegade, som om aftenen summer af liv fra de mange barer, caféer og restauranter.

Har du til gengæld lyst til mere kultur, så er der masser af andre muligheder. Horsens har en lang tradition som oplevelsesby, og der er ofte koncerter og arrangementer rundt omkring i byen, så husk at tjekke kalenderen. Tag til koncert, comedy eller teaterforestilling i Horsens Ny Teater, oplev spændende kunstnere i Kulisselageret og tjek om Forum Horsens har noget godt på programmet.

Mojito hos Terrassen Cocktail & Snackbar i Horsens

Fald i søvn bag tremmer eller i et restaureret palæ

Når trætheden til sidst viser sit sløve ansigt, er der heldigvis rig mulighed for overnatning i Horsens. Tør du overnatte i en fængselscelle? I SleepIn FÆNGSLET får du ikke bare en god seng at sove i samt lækkert renoverede toilet- og badefaciliteter (plus en morgenmadspose to go), men en autentisk og anderledes oplevelse, der åbner op for refleksion og sætter dit eget liv i perspektiv. SleepIn er indrettet i den gamle sygeafdeling, og fængselsstemningen føles stadig i murene, i tremmedørene, i radioen, der stadig virker, og i graffitien på væggen malet af tidligere indsatte.

Hvis hotellet skal være mere end bare et sted at sove, så må du ind og ruske tremmer. Er det til gengæld vigtigere med eget bad og morgenmadsbuffet, kan vi anbefale det nyrenoverede Jørgensens HotelHotel Opus HorsensScandic Bygholm Park eller Danhostel Horsens.

Pres den sidste saft og kraft ud af mikroferien

Er der tid til lidt mere, inden dagligdagen kalder? Så må du ikke gå glip af en tur i Fængselsmuseet

FÆNGSLET, som siden 2012 har fungeret som kulturinstitution og fængselsmuseum, rummer et unikt indblik i livet som indsat. Det er en overvældende oplevelse at se celler, gange, kirke, besøgsrum og sygeafdeling stå præcist, som da fængslet lukkede i 2006 og (bogstavelig talt) at følge i en fanges fodspor.

Som besøgende vælger du en identitet fra en konkret fange eller fængselsbetjent, hvilket gør formidlingen både vedkommende, oplysende og ekstremt personligt. FÆNGSLETs fængselsmuseum er faktisk en af de helt store must sees i Horsens, så hvis du ikke når det i denne omgang, må du jo bare komme tilbage igen snart.

 

Vidste du at fængselsfilmen R med Pilou Asbæk i hovedrollen er optaget bag murene i FÆNGSLET?

Udstillingen Underverdenen vækker historien om fængselskælderen til live

Vil du blive en dag længere?

Se også vores guide til 48 timer i Horsens (kommer snart)