Oplevelser og aktiviteter i Horsens
I Horsens har du altid noget at give dig til. Vi samler områdets mange aktiviteter nedenfor og giver dig inspiration til, hvad du skal lave, mens du e...
Horsens – engang en støvet arbejder- og fængselsby – i dag en levende kulturby i en rivende udvikling. Horsens er på mange måder en interessant og spændende by med en unik fortælling. Her er ti ting du nok ikke vidste om byen.
Byens livlige hovedstrøg er så tilpas bredt, at der er plads til caféer, madvogne, skulpturer og et kulturhus, uden at det påvirker shoppingoplevelsen.
Søndergade, som gågaden hedder, har alle dage været en hovedfærdselsåre gennem Horsens by, men det var faktisk først i 1992, at bilerne blev forment adgang, og gågaden opstod, som vi kender den i dag.
Ud over at være byens centrum for shopping danner gågaden på grund af sin bredde også ofte rammen om arrangementer, events og kulturbegivenheder som koncerter. På Danmarks bredeste gågade sker der altid noget.
Når man i dag går rundt i Horsens’ gader, er der ikke mange spor af heste. Men historisk set har hestene været et af byens helt store kendetegn. Tamme og vilde heste har præget landskabet omkring byen. Samtidig var hestene en vigtig transportform, når varer skulle transporteres til og fra havnen.
Horsens var i sin tid kendt som købmændenes by, og masser af varer blev derfor transporteret i hestevogn.
I dag har motoriserede køretøjer ændret hestenes rolle i samfundet, men hesten kan stadig ses i byens våbenskjold, der går helt tilbage til 1500-tallet.
I 1700-tallet udspillede sig et vaskeægte drama i Rusland, som trækker tråde til Horsens. Kejserinde Katharina af Rusland benådede i sidste halvdel af 1700-tallet en række prinser og prinsesser, efter at de havde siddet fængslet i 35 år. De blev dog samtidig landsforvist fra deres hjemland. Destinationen for de fire kongelige endte såmænd med at blive Horsens.
Her boede de i årene frem til 1807 i et palæ på Torvet i Horsens – lige over for Vor Frelsers Kirke, hvor de i dag ligger begravet. Senere boede også Prinsesse Charlotte Frederikke af Danmark i palæet, efter hun blev skilt fra Kong Christian 8.
Palæet har således huset flere udstødte kongelige. Palæet lå, hvor Torvet 2-4 ligger i dag, så bygningen eksisterer desværre ikke længere.
Horsens er en international by, som rummer en stor kulturel mangfoldighed og åbenhed. Tre gange har Horsens været vært for International Festival, som fremviser spændende nationale kulturer. Mad, musik og dans fra hele verden har sat fokus på den mangfoldige kultur i byen.
Horsens er en stor industriby med virksomheder, hvor international arbejdskraft er helt almindeligt. Samtidig har Horsens udviklet sig til at være en stor studieby med et stort optag af udenlandske studerende fra alle verdenshjørner, der giver liv i bybilledet.
Hvert år afholdes der Horsens Middelalderfestival på FÆNGSLET.
I tre dage kan du opleve middelaldermarked, gøgl, musik og teater ved den enorme festival med flere hundrede boder. Her kan du ganske gratis gå rundt på pladsen og nyde den autentiske stemning. Du kan købe et historisk måltid mad i en af de mange madboder eller købe nogle af de unikke produkter med hjem. Den imponerende weekend i august er umiddelbart det tætteste, du kommer på at rejse i tiden.
Middelalderfestivalen har været holdt siden 1995. De første mange år foregik det i centrum af byen, inden det blev flyttet til større rammer ved byens største attraktion.
I den gennemsigtige glasbygning KUBEN foregår der altid noget. Mens mylderet fra det pulserende byliv vrimler forbi, kan du lade dig inspirere eller underholde af de mange udstillinger og shows fra byens kultur-, idræts- og foreningsliv.
KUBEN er en del af Horsens Kommunes bylivsindsats Mærk Byen, der har givet ekstra liv til byen med et stort antal kulturelle aktiviteter.
Vitus Bering er Horsens’ helt egen stolte søn. Som en af verdens største opdagelsesrejsende har han blandt andet fået opkaldt et hav, et stræde og en ø efter sig.
Når du bevæger dig rundt i Horsens, vil du med god sandsynlighed støde på Bering, der er blevet hædret med mange referencer i bybilledet. Parker, skulpturer, gader, foreninger og sportshold er navngivet efter den verdenskendte udforsker.
Vitus Bering er ikke kun folkehelt i Horsens, men også i Rusland. Bering sejlede nemlig under russisk flag for den russiske flåde.
Horsens er en udpræget kulturby, der har specialiseret sig i megaevents. Særligt store rockkoncerter af internationalt format har sat byen på landkortet.
I de senere år har store bands som U2, Paul McCartney, Bon Jovi, Metallica, Bruce Springsteen og AC/DC også optrådt til store udsolgte stadionkoncerter.
I Horsens er der mange forskellige spillesteder, der udbyder koncerter med alt fra internationale megastjerner til lokale amatørbands. Samtidig kan du opleve flere musikfestivaler i den musikglade by.
Ifølge en ny undersøgelse er Horsens den by i landet, hvor flest vælger at stille deres sult med et fladt stykke brød med tomat og ost. Den italienske spise er så populær, at du kan finde hele 40 pizzeriaer i byen. Uanset om du er til klassisk italiensk pizza, Hawaii eller den med kebab, salat og dressing, så kan du let finde det i Horsens.
De fleste kan blive enige om, at pizza smager godt, men heldigvis har det horsensianske køkken også andet at byde på. Byens varierede spisesteder tilbyder retter for enhver smag. Om du er til fin gastronomi, smarte caféer eller klassiske kroer, så har Horsens noget for dig.
Horsens er en by i en rivende udvikling.
Ved flere lejligheder er byen blevet målt som den hurtigst voksende by i Jylland og haler kraftigt ind på de lidt større byer på listen over Danmarks største byer.
Byer, der vokser, er byer med liv og aktivitet, og det kan du mærke som gæst og turist i Horsens, hvor der er liv og glade dage på gader og i butikker.
Samtidig er Horsens en by i transformation, der gør klar til en tilværelse som større by. Derfor kan du i disse år se masser af bygninger omkring centrum og et nyt topmoderne havneområde skyde op.