VisitHorsens

10 ting du (måske) ikke vidste om Horsens

Horsens – engang en støvet arbejder- og fængselsby – i dag en levende kulturby i en rivende udvikling. Horsens er på mange måder en interessant og spændende by med en unik fortælling. Her er ti ting du nok ikke vidste om byen. 

1: Horsens har Danmarks bredeste gågade

Gågaden i Horsens ved Jørgensens Hotel

Byens livlige hovedstrøg er så tilpas bredt, at der er plads til caféer, madvogne, skulpturer og et kulturhus, uden at det påvirker shoppingoplevelsen.

Søndergade, som gågaden hedder, har alle dage været en hovedfærdselsåre gennem Horsens by, men det var faktisk først i 1992, at bilerne blev forment adgang, og gågaden opstod, som vi kender den i dag.

Ud over at være byens centrum for shopping danner gågaden på grund af sin bredde også ofte rammen om arrangementer, events og kulturbegivenheder som koncerter. På Danmarks bredeste gågade sker der altid noget.

2: Bynavnet ’Horsens’ kommer af ordene ’hors’ (hest) og ’næs’ (fremspring). Horsens betyder derfor ”Næsset med hestene”.

Vildheste ved Nørrestrand i Horsens

Når man i dag går rundt i Horsens’ gader, er der ikke mange spor af heste. Men historisk set har hestene været et af byens helt store kendetegn. Tamme og vilde heste har præget landskabet omkring byen. Samtidig var hestene en vigtig transportform, når varer skulle transporteres til og fra havnen.

Horsens var i sin tid kendt som købmændenes by, og masser af varer blev derfor transporteret i hestevogn.

I dag har motoriserede køretøjer ændret hestenes rolle i samfundet, men hesten kan stadig ses i byens våbenskjold, der går helt tilbage til 1500-tallet.

3: Ruslands kongelige familie har boet i Horsens. Kejserinden af Rusland – Katharina den Store – forviste nemlig i 1780 to prinser og to prinsesser til byen, hvor de boede resten af deres liv i et stort palæ på Torvet.

Gammelt billede fra Torvet i Horsens med gammelt palæ

I 1700-tallet udspillede sig et vaskeægte drama i Rusland, som trækker tråde til Horsens. Kejserinde Katharina af Rusland benådede i sidste halvdel af 1700-tallet en række prinser og prinsesser, efter at de havde siddet fængslet i 35 år. De blev dog samtidig landsforvist fra deres hjemland. Destinationen for de fire kongelige endte såmænd med at blive Horsens.

Her boede de i årene frem til 1807 i et palæ på Torvet i Horsens – lige over for Vor Frelsers Kirke, hvor de i dag ligger begravet. Senere boede også Prinsesse Charlotte Frederikke af Danmark i palæet, efter hun blev skilt fra Kong Christian 8.

Palæet har således huset flere udstødte kongelige. Palæet lå, hvor Torvet 2-4 ligger i dag, så bygningen eksisterer desværre ikke længere.

4. Horsens rummer 129 af verdens 193 nationaliteter.

Asiater går på den røde løber til International Festival i Horsens

Horsens er en international by, som rummer en stor kulturel mangfoldighed og åbenhed. Tre gange har Horsens været vært for International Festival, som fremviser spændende nationale kulturer. Mad, musik og dans fra hele verden har sat fokus på den mangfoldige kultur i byen.

Horsens er en stor industriby med virksomheder, hvor international arbejdskraft er helt almindeligt. Samtidig har Horsens udviklet sig til at være en stor studieby med et stort optag af udenlandske studerende fra alle verdenshjørner, der giver liv i bybilledet.

5: Horsens er vært for den største middelalderfestival i Nordeuropa. Den imponerende weekend i august er nok det tætteste, du umiddelbart kommer på at rejse i tiden.

Hvert år afholdes der Horsens Middelalderfestival på FÆNGSLET.

I tre dage kan du opleve middelaldermarked, gøgl, musik og teater ved den enorme festival med flere hundrede boder. Her kan du ganske gratis gå rundt på pladsen og nyde den autentiske stemning. Du kan købe et historisk måltid mad i en af de mange madboder eller købe nogle af de unikke produkter med hjem. Den imponerende weekend i august er umiddelbart det tætteste, du kommer på at rejse i tiden.

Middelalderfestivalen har været holdt siden 1995. De første mange år foregik det i centrum af byen, inden det blev flyttet til større rammer ved byens største attraktion.

6: Horsens’ mindste kulturhus er KUBEN – en stor glaskube midt på gågade, hvor alt fra udstillinger til små koncerter giver din shopping ekstra krydderi.

Mange mennesker foran KUBEN i Horsens til jul

I den gennemsigtige glasbygning KUBEN foregår der altid noget. Mens mylderet fra det pulserende byliv vrimler forbi, kan du lade dig inspirere eller underholde af de mange udstillinger og shows fra byens kultur-, idræts- og foreningsliv.

KUBEN er en del af Horsens Kommunes bylivsindsats Mærk Byen, der har givet ekstra liv til byen med et stort antal kulturelle aktiviteter.

7: Den danske opdagelsesrejsende Vitus Bering (1681-1741) stammer fra Horsens. Han bliver kaldt ”Zarens danske Columbus” og beviste blandt andet, at Asien og Nordamerika ikke er forbundet. Der findes derfor en mindepark i Horsens opkaldt efter ham – Vitus Bering Park.

Vitus Bering er Horsens’ helt egen stolte søn. Som en af verdens største opdagelsesrejsende har han blandt andet fået opkaldt et hav, et stræde og en ø efter sig.

Når du bevæger dig rundt i Horsens, vil du med god sandsynlighed støde på Bering, der er blevet hædret med mange referencer i bybilledet. Parker, skulpturer, gader, foreninger og sportshold er navngivet efter den verdenskendte udforsker.

Vitus Bering er ikke kun folkehelt i Horsens, men også i Rusland. Bering sejlede nemlig under russisk flag for den russiske flåde.

8. Horsens var i 2006 vært for de to største koncerter nogensinde afholdt i Danmark. Hele 2 x 85.000 publikummer så Madonna og The Rolling Stones, da de hver især gav et spektakulært show ved Forum.

Scenen til Rolling Stones koncert i Horsens

Horsens er en udpræget kulturby, der har specialiseret sig i megaevents. Særligt store rockkoncerter af internationalt format har sat byen på landkortet.

I de senere år har store bands som U2, Paul McCartney, Bon Jovi, Metallica, Bruce Springsteen og AC/DC også optrådt til store udsolgte stadionkoncerter.

I Horsens er der mange forskellige spillesteder, der udbyder koncerter med alt fra internationale megastjerner til lokale amatørbands. Samtidig kan du opleve flere musikfestivaler i den musikglade by.

 9. Horsens er Danmarks mest pizzaspisende by.

Pizza med tomat og oliven hos Restaurant Mamma's i Horsens

Ifølge en ny undersøgelse er Horsens den by i landet, hvor flest vælger at stille deres sult med et fladt stykke brød med tomat og ost. Den italienske spise er så populær, at du kan finde hele 40 pizzeriaer i byen. Uanset om du er til klassisk italiensk pizza, Hawaii eller den med kebab, salat og dressing, så kan du let finde det i Horsens.

De fleste kan blive enige om, at pizza smager godt, men heldigvis har det horsensianske køkken også andet at byde på. Byens varierede spisesteder tilbyder retter for enhver smag. Om du er til fin gastronomi, smarte caféer eller klassiske kroer, så har Horsens noget for dig.

10. Horsens er Danmarks 8. største by, men nærmer sig med hastige skridt både 7. og 6. pladsen.

Søndergade i Horsens - Danmarks bredeste gågade

Horsens er en by i en rivende udvikling.

Ved flere lejligheder er byen blevet målt som den hurtigst voksende by i Jylland og haler kraftigt ind på de lidt større byer på listen over Danmarks største byer.

Byer, der vokser, er byer med liv og aktivitet, og det kan du mærke som gæst og turist i Horsens, hvor der er liv og glade dage på gader og i butikker.

Samtidig er Horsens en by i transformation, der gør klar til en tilværelse som større by. Derfor kan du i disse år se masser af bygninger omkring centrum og et nyt topmoderne havneområde skyde op.

Guides til oplevelser ved Horsens