VisitHorsens
Vilde kaniner sidder i græsset på Endelave

Øen Endelave er en lille perle

Her får du alt, hvad der er værd at vide om øen Endelave. Fede tips til aktiviteter og oplevelser i by og natur samt de bedste steder at spise og overnatte.

Guide til en af Danmarks fineste øer

Endelave er en af landets flotteste naturøer og rummer en enestående rigdom af planter, dyr og naturtyper, unikke oplevelser for børn og et rigtigt vadehav i miniformat med et rigt fugle- og dyreliv.

Her er også trolde-løvskoven, en “Skagen-odde”, en sælkoloni og ikke mindst masser af vilde kaniner, der giver øen tilnavnet "Kaninøen".

 

Kom sikkert på ø-getaway med Endelavefærgen

I Kattegat syd for Horsens Fjord ligger Endelave, som du kommer til med Endelavefærgen.

Sejladsen tager en time, og undervejs kan du nyde udsigten over Møllegrunden med de mange sæler og være heldig at spotte marsvin og fugle.

Lillebitte krydstogt med store oplevelser

Endelave bliver en del af Verdens Mindste Krydstogt – en unik tredages all inclusive-oplevelse. Skriv dig op til at få besked, når der er nyt om turen.

Personlige fortællinger fra en Endelavit

Kom helt tæt på ø-livet, de vilde kaniner, de gode historier med de lokale guides, der viser dig rundt på øen og giver dig indsigt og gode oplevelser. 

Endelave By

I Endelave by finder du mange gamle gårde og huse, og byen har bevaret sit hyggelige, gamle landsbypræg. Her er også skole, bibliotek, købmand, butikker og spisesteder.

De vilde kaniner

At se en lille vild kaninunge hoppe lystigt omkring er ikke et usædvanligt syn på øen. Endelave bliver ofte omtalt som ”Kaninøen”. Siden slutningen af 1920’erne har øen haft en bestand af vilde kaniner.

Kaninerne er lysebrune. Du kan se forskel på en hare og en kanin, da kaninen er mindre og har kortere ører. Haren har også sorte ørespidser og meget længere bagben. Ynglesæsonen begynder i februar. I løbet af de 10 måneder om året, de yngler, kan de nå op på mellem tre til fire kuld med to til otte kaninunger i hvert.

Vidste du, at vildkaninen vandrede til Danmark i 1920 fra Tyskland? I dag findes kaninerne hovedsageligt i Sønderjylland og derudover i hovedtræk kun på øerne Fanø, Als, Lolland, Bornholm og Endelave.

Fra 100 til 15.000 kaniner

Bestanden varierer meget fra år til år med helt ned til nogle få 100 og helt op til omkring 15.000 kaniner. Hvis bestanden bliver for stor, regulerer den ofte sig selv gennem sygdomme.

For jægere er Endelave også en populær destination. Fra 1. september og til 1. februar er det tilladt at skyde kaninerne. Årligt bliver der nedlagt ca. 5.-6.000 kaniner på øen.

Kanin sidder i græsset på Endelave
Kanin dufter til blomst på Endelave

Vil du gå på opdagelse og fordybe dig i øens naturliv, så medbring gerne snorkel, kikkert, cykel (der findes cykeudlejning på øen) og ikke mindst vandresko.

Her kan du få en (udsøgt) bid mad

Bliv nogle dage, og få det hele med

Bliver du forelsket i den skønne ø-stemning, anbefaler vi at overnatte hos fx Kærhuset, Endelave Kro eller Skippergårdens Bed & Breakfast.

Liste
Kort

Endelave er et besøg værd året rundt, men...

... udenfor sæsonen kan du opleve begrænsede åbningstider hos øens spisesteder og butikker. Undersøg derfor gerne de aktuelle åbningstider på forhånd, hvis du besøger øen i vinterhalvåret og tag eventuelt madpakke med til øen. For færgen sejler året rundt, og naturen holder som bekendt altid åbent. 

Godt at vide

Øvre – oplev fænomenet fra Grenen

Helt ude på Endelaves nordspids, “Øverste Ende”, kan du opleve samme fænomen som ved Grenen nær Skagen; pålandsbrænding i vindsiden og blankt vand i læ.

Tag gerne en dukkert for vandet er meget klart og rent og egner sig godt til dykning. På grund af renheden kan du finde mange bundplanter og et rigt dyreliv under vandet.

Området ved ”Øvre” er fredet, og mange steder kan du hilse på køer og får, som græsser og sørger for stedets naturpleje.

Tag cyklen rundt på Endelave

En god måde at opleve Endelaves betagende natur er fra cykelsadlen. På en cirka 20 kilometer lang cykeltur rundt om øen kommer du helt tæt på øens betagende naturliv. Du kan passende starte turen hos Endelave Grill & Café på havnen, hvor det er muligt at leje cykler. 

 

Find din vandrerute

Det er selvfølgelig også muligt at tilbagelægge ruten gående på en frisk vandretur. Vandreruten med det passende navn Kaninoen tager dig hele vejen rundt om øen, men visse steder går man på strand eller andre steder, som er ufremkommelige på cykel. Her kan du komme endnu tættere på naturen, og måske er du heldig at spotte en kanin.

Faktisk er der hele fire afmærkede vandreruter på Endelave, så du kan vælge lige præcis den, der passer bedst til dagsformen og gå den helt uden guide hele året rundt. De starter alle ved infotavlen for enden af havnemolen, et par hundrede meter fra færgelejet. Du kan se dem lige her eller tage en folder ombord på færgen. Kaninoen på 21 km er blå, mens mini-kaninoen på 12 km er grøn, derudover finder du den gule kaninrute på 5,5 km og den røde kaninrute på 3 km. God (kanin)vandretur!

Vil du hellere gå sammen med andre i guidet flok? Endelave Aktiv Ø arrangerer ture på Kaninoen og Mini-kaninoen hele sommeren igennem og igen i efterårsferien. Du kan også deltage i de andre af Endelave Aktiv Ø’s sjove aktiviteter, som garanteret vil få ø-pulsen lidt op.

I den vilde natur er du fri som fuglen, men...

Mange stier og veje går gennem privat jord, så hold dig for så vidt muligt til stierne og tag hensyn. 

Lægeurter og kryddersnapseruter

Forlæng dit møde med øen ved at samle krydderurter til din helt egen kryddersnaps langs Kryddersnapseruterne på Endelave. Afhængig af hvilke blomster, stængler eller rødder, du vælger til din blanding, kan du nyde indholdet få dage, uger eller måneder senere.

Tag vandreskoene på, og begiv dig ud på en af de seks ruter på henholdsvis 3 km, 4,5 km, 6 km, 6.5 km, 7 km og 13 km (cykelrute). Download en folder, der viser ruterne, og hvor du kan finde de forskellige urter. Endelave Lægeurtehave står bag folderen. Lægeurtehaven har også en række guidede ture, som bl.a. handler om kryddersnaps.

Et rigt fugleliv – find de bedste udkigssteder

På Endelave kan du være heldig at se hele 65 ud af de omkring 200 ynglende fuglearter, der findes i Danmark. Det bedste sted at iagttage fuglene er i den nordvestlige bugt mellem havnen og Øvre – kaldet Flasken. Her spiller tidevandet en stor rolle, da området nærmest er helt tørlagt ved lavvande. Området er vildtreservat og har jagtforbud.

Fra fugletårnet har du en god udsigt. Husk kikkerten, og find frem til din yndlingsfugl.

Her er nogle få tips til, hvor du kan være heldig at finde nogle af de forskellige fugle.

 

Flasken

Her er mange vade- og andefugle. Der er ofte store tætheder af især hjejle, almindelig ryle, regnspove, lille kobbersneppe og knortegås.

 

Kloben

Her er almindelige vade- og andefugle og chance for at se knarand, lille præstekrave og brushøns ved strandsøen og strandengene.

 

Klinten

Her er digesvaler og den sjældne ynglefugl tejst.

Sæler ligger foran Endelavefærgen

Møllegrundens sælreservat

På et lille smalt sandrev nordvest for Endelave er et vigtigt ynglereservat for Kattegats sæler. Det er den spættede sæl, der yngler her.

Ud over sælerne holder mange fugle til på Møllegrunden – bl.a. vil man ofte kunne se store flokke af skarver. Selve revet og havet omkring er lukket for al færdsel, men kommer du sejlende med færgen eller i lystbåd, så er der gode muligheder for at se sælerne.

Troldeskoven ved den gamle herregård

I området omkring godset Louisenlund kan du finde øens største løvskov. Her er der endnu bevaret rester af den århundrede gamle herregårdsskov.

Skoven rummer mange gamle danske træer. Vedbend og kaprifolier slynger sig som lianer op ad stammerne og mellem træerne og giver flere steder skoven et helt urskovsagtigt præg.