Hæld naturen på flasker: Lav din egen kryddersnaps

Hæld naturen på flasker

Af Tove Yde

Det er nemt at lave sin egen kryddersnaps med velduftende krydderurter og bær fra haven og vilde planter fra naturen. En del af oplevelsen er selv at have fundet og plukket ingredienserne, omsat dem i en opskrift og til sidst nyde den gode smag og duft.

Her får du mine bedste tips og opskrifter til hvordan du laver din egen lækre kryddersnaps med forårets og forsommerens urter fra natur og have.

Indsamling af urter

Indsamling af kryddreurter på Øvre Endelave
Indsamling af urter på Øvre, Endelave.

Tag en bog med gode billeder og beskrivelse af planterne med ud, så du er sikker på at plukke de rigtige planter. Undgå at samle på steder hvor der er sprøjtet eller i nærheden af trafikerede veje.

Læs opskriften i forvejen, så du ved hvilken del af planten og hvor meget du skal bruge.

Hvilken slags alkohol?

Hvilken type alkohol? Kryddersnaps kan laves på flere forskellige typer alkohol, men vil man virkelig sætte præg på smagen med urterne, skal man bruge en snaps, der er så smagsneutral som muligt.

Det kan f.eks. være Brøndum klar, vodka, finsprit eller Blå Ålborg. Vodka er den mest neutrale, da der ikke er tilsat smagsstoffer.

Trækketider og sødemidler

Endelave kryddersnaps

Blomster udtrækkes på få dage, blade og stængler på en til tre uger, rødder, grene og frugter på nogle måneder. Brug syltetøjsglas med store åbninger til kryddersnapsen at trække i, så er det nemmere at filtrere urterne fra, når trækketiden er forbi.

Skal snapsen sødes? Det er smag og behag, men jeg synes at mange kryddersnapse får en rundere og blidere smag, hvis der tilsættes bare 1 – 2 skefulde honning eller sukker.

Man kan også bruge lidt karamelliseret sukker til at afrunde eller forstærke smagen med. Det giver kryddersnapsen en god intensitet, og er nemt at lave: Karamelliser sukker på en tør pande, det må ikke brænde på!

Når det er gyldent og flydende, hældes det på bagepapir, hvor det køler af. Knæk karamellen i store stykker, som lægges i en plastpose og knuses med f.eks. en kødhammer.

Opbevar karamel bruddene i en lufttæt beholder og tilsæt efter smag. Karamellen opløses i snapsen i løbet af få timer. Karamellen kan også blendes til pulver i en køkkenmaskine.

Husk altid, at kryddersnapsen skal smages til undervejs i processen!

Opskrifter på kryddersnaps

Kryddersnaps med tusindfryd

Tusindfrydblomster (marts -november)
De fleste kender de små tusindfryd eller ”bellis”, som ofte blomstrer allerede i marts. Pluk blomsterhovederne og fyld et syltetøjsglad kvart op.

Hæld vodka over og lad snapsen trække et par døgn. Klar til servering med det samme, og denne snaps vinder ikke ret meget ved lagring.

Birkeblade (april-maj)
Fine, nyudsprungne birkeblade plukkes i april/maj og kommes i et sylteglas til det er kvart fyldt. Vodka på og lad det stå en uge. Filtreres og lagrer et par uger, så smagen bliver mere mild og rund.

Granskud (maj)
Nyudsprungne granskud plukkes i maj og et kvart glas skud fyldes op med vodka. Trækker en til to uger og filtreres. Kan lagres indtil jul og er god på julefrokostbordet til en sildemad.

Indsamling af kryddreurter i Endelave Lægeurtehave
Indsamling af urter i Endelave Lægeurtehave.

Pilekviste (april)
I april skærer du små, nye pilekviste på ca. 10 cm med blade på. Fyld et glas halvt med kvistene og hæld vodka på. Trækketid mindst tre måneder. Efter filtrering, skal snapsen sandsynligvis fortyndes med mere vodka.

Solbærblade (maj-juni)
10 friske topskud fra solbærbusken overhældes med en flaske vodka og trækker i 4-5 dage. Solbærblade har en aromatisk bitterhed, som med fordel kan afrundes med lidt karamelliseret sukker eller lidt honning. Efter filtrering lagres snapsen et par uger.

Hvidtjørnblomster (maj)
En stor håndfuld hvidtjørnblomster kommes i et glas og overhældes med 1 flaske vodka. Trækker en uge, si blomsterne fra og lad snapsen hvile 2 uger inden den drikkes.

Tøsesnaps (juni)
De fleste har prøvet at lave hyldeblomstsaft. Men når saften er lavet, kan man ”genbruge” det der filtreres fra, nemlig hyldeblomster og citronskiver, som stadig har lidt af sukkerets sødme.

Hæld dette på et stort sylteglas (må gerne være næsten fyldt op, og hæld vodka over. Trækker to til tre uger og filtreres. Kan drikkes med det samme, har en smuk gylden farve og smager skønt.

Timianblomst (juni-juli)
En stor håndfuld blomstrende timian-topskud og 2 spsk. karamelbrud eller -pulver overhældes med en flaske vodka og trækker i 14 dage. Filtreres og lagrer mindst 14 dage.

Så vil jeg lige slutte af med Halfdan Rasmussens skønne lille digt:

Bid den ikke over venner,
Drik den ud og skænk den i fred.
Selvom i har gode tænder,
Brug dem ikke, kære venner
Til at bide snapse med.

Om skribenten: Tove Yde

Tove er en erfaren og passioneret formidler med en stor viden omkring spiselige planter fra naturen, lægeurter, snapseplanter og krydderurter. Igennem Endelave-guide.dk arrangerer Tove guidede ture på Endelave, bl.a. i den frie natur og til Endelave Lægeurtehave.

Del denne side